Vragen?
Afspraak maken?
Bel: 0543-53 53 43

Ingegroeide teennagels

ingegroeide teennagelIngroeiende teennagels (vaak aan grote teen) zijn een zeer pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende nagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd knippen van de nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Vooral zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen duwt de nagel nog dieper in nagelbed. Als de nagels te kort worden geknipt geeft dat eerst een verlichting omdat er drukvermindering is maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen zodat ingroeien weer opnieuw begint. Nagels behoren uw teentoppen juist te beschermen. De nagels dienen minimaal 1mm uit te steken voorbij de teentoppen.

 Ook de hoek van nagel mag niet schuin worden weggeknipt. Hierdoor  kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van beschadiging door knippen waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt die nog makkelijker in het weefsel dringt.
Wanneer er diep in het zachte weefsel gedrukt wordt ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Er treedt een kloppende pijn op en de nagelwal raakt ontstoken. Men spreekt in dat geval van een ingegroeide teennagel en dan kunt u het beste naar uw arts gaan. Ga nooit zelf een ingegroeide nagel behandelen.
Uw pedicure kan voorkomen dat een ingroeiende teennagel een ingegroeide teennagel wordt.  Uw pedicure beschikt over de instrumenten die nodig zijn en kan ervoor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt, dunner wordt gefreesd en de nagel ook drukvrij gelegd wordt. Ook kan uw pedicure passend advies geven over de verzorging van uw teennagels en het schoeisel.

Copyright © 2018.